Recepti

Avokadova krema:

  • 2,5 dcl mandljevega mleka
  • 1 avokado
  • 5 mehkih datljev
  • ščepec himalajske soli
  • ščepec bourbonske vanilije

Recept za mandljevo mleko:
1 skodelico mandljev namočte za cca 7 ur. Nato dolijete 3 skodelice vode, dodajte 5 mehkih datljev , ščepec vanilije v prahu in ščepec himalajske soli. Vse sestavine zmešajete v močnem blenderju in nato vsebino precedite čez vrečko iz blaga (vrečka za perilo, v kateri ločite perilo, da se ne bi obarvalo. Dobite jo v Dm ali v Millerju), tako da ločite pulpo od tekočine. Po potrebi ponovite cikel mešanja.

Vse sestavine do gladke konsistence zmiksamo v močnem blenderju.




Rožmarinovi krekerji:

  • mandlji, 200 g
  • indijski oreščki, 200 g
  • laneno seme, 70 g + ena pest celih semen
  • suhi paradižnik, 200 g
  • čebula v prahu, 1 ČŽ
  • zeliščna sol, 1 ČŽ
  • sveži ali suhi drobljeni oz. nasekljani rožmarin, 2 ČŽ
  • voda

Mandlje, indijske oreščke, lanena semena, suhi paradižnik, čebulo v prahu, zeliščno sol in 1 ČŽ rožmarina namočimo za 6 ur (toliko, da sestavine prekrije voda). Vse skupaj zblendamo (zmiksamo) v močnem blenderju (mikserju). Če je masa pregosta, dodamo še malo vode. Med zblendano maso vmešamo pest celih lanenih semen. Dobljeno maso razmažemo po foliji dehidratorja in po njej posujemo še preostalo količino rožmarina. Sušimo v dehidratorju na 45 stopinj za približno 4 ure, nato razrežemo na želeno obliko in sušimo še približno 24 ur (dolžina sušenja je odvisna od debeline krekerjev). Krekerje lahko hranimo v škatli s pokrovom približno 3 tedne.




Presna francoska solata:

Zelenjava:

  • 1 srednje velik korenček
  • 1 srednje velik topinambur
  • ¼ srednje velike cvetače, narezana na majhne posamezne cvetke cvetače
  • nekaj drobnih cvetk brokolija
  • 2 cm pora, narezanega na tanke rezine
  • 20 presnih oliv
  • 1 JŽ nasekljanega peteršilja

Majoneza:

  • 200 g indijskih oreščkov
  • 3 ČŽ olivnega olja
  • 1,5 cm pora
  • sok ½ limone
  • ½ ČŽ kurkume v prahu
  • ščepec črne himalajske soli (da okus po jajcu)
  • košček naribanega ingverja
  • cca 1,5 dcl vode

Majoneza: indijske oreščke namočimo za približno 5 ur in jih v močnem blenderju zmiksamo z ostalimi sestavinami.

Zelejnavo za francosko solato narežemo na majhne koščke in jo vmešamo v majonezo.




Šparglji z jajci

  • 15 špargljev, nalomljenih na 2 cm dolge kose
  • 1 avokado
  • 1/5 čajne žličke črne himalajske soli.

Z vilico pretlačimo en mehek avokado. Nato nalomimo šparglje, dokler so mehki in se dajo nalomiti. Trde in olesenele dele špargljev zavržemo. V pretlačen avokado dodamo nalomljene šparglje, premešamo, posolimo s črno himalajsko soljo in zdravilna jed je pripravljena. Hitro, enostavno in okusno.