Kaj je presna (živa) prehrana »

Presna hrana je živa hrana, hrana, ki ima v sebi energijo in encime za življenje. To so surovo sadje, zelenjava, semena in oreščki v svoji izvorni, naravni obliki. Med presno hrano prištevamo tudi kalčke, divje rastline, sveže začimbe, super živila, morske rastline, fermentirana živila in suho sadje. Presna je tista hrana, ki ni bila toplotno obdelana na več kot 48°C. To je namreč pogoj, da so v hrani še ohranjeni encimi.

Preberi več »

Zakaj presna hrana »

S toplotno obdelavo hrane se izgublja precej vitaminov in ostalih hranilnih snovi, ki so koristne za telo. S kuhanjem, pečenjem in cvrenjem pa so izgubljeni tudi vsi encimi. V presni, živi hrani, so ohranjeni vsi vitamini, encimi, minerali, rudnine, ki jih naše telo potrebuje za vzdrževanje in ohranjanje zdravja, za rast in obnavljanje.

Preberi več »

Kako jo pripravimo »

Presna hrana je rastlinska hrana, ki ni bila obdelana na več kot 48oC temperature, če jo meljemo, miksamo ali sušimo.

Preberi več »

Prehod na presno hrano »

Če se odločimo za prehod na presno hrano, je smiselno, da to storimo postopoma, vendar zanesljivo, saj je nenaden prehod na presno hrano lahko šok za telo.
To lahko storimo tako, da vsak mesec dodamo v svoj jedilnik en presni obrok več. Tako bo prehod na presno hrano lažji.

Preberi več »

Kako se prehranjujemo »

Ni pomembno samo kaj, temveč tudi kako jemo. Predvsem pa je zelo pomembno, da pazimo na pravilne kombinacije hrane. Pravilno kombiniranje hrane v posameznih obrokih vodi k dobri prebavi in k boljšemu zdravju in počutju.

Preberi več »

Priporočena literatura »

Presnojedcev je vse več tudi pri nas in številni so pripravljeni deliti svoje izkušnje z drugimi. Pred tako pomembno odločitvijo, kot je popolnoma spremeniti način prehrane in s tem svojega življenja, si je potrebno vzeti čas in se dobro poučiti.

Preberi več »